Sunetul unei dimineți perfecte – Parcul Güell, Barcelona (2)

 

Când poți să simți orașul dacă nu dimineața, când se trezește?

 

Dis-de-dimineața ne-am trezit pentru o cafea bună și o zi care se arăta cu soare… ce mai încântare pentru vacanța noastră! Ne-am gândit să mergem pe jos către Parcul Güell, ceea ce vă recomand și vouă, fie că sunteți cazați în apropiere, fie că stați ceva mai departe de el. Noi am stat în cartierul General Mitre care se află la doar 15 minute de mers pe jos. Sfatul meu e să porniți la pas într-o dimineață din cursul săptămânii, ca să simțiți agitația orașului.

Nu există ceva mai frumos decât să simți forfota dimineții savurând o cafea bună și plimbându-te pe străzile din Barcelona. Pentru mine este relaxarea supremă…

A fost primul pe lista obiectivelor turistice. I-am rezervat prima zi din vacanță, prima oră a dimineții :). Îmi doream atât de tare să ajung acolo, încât entuziasmul meu depășea limitele. Mi-a cam dispărut zâmbetul când am văzut coada la care trebuia să stăm 🙂 Dar toate bune, pentru că parcul are două niveluri și timpul de așteptare l-am petrecut sus, unde era liber și puteai să te plimbi în voie.

Dacă nu erau aceste ore de așteptare, devenea un maraton 🙂

“Obligat, forțat”, am așteptat. Plus că nu te saturi să tot privești operele lui Gaudí.

 

Și-a fost cea mai frumoasă așteptare…

 

Sus, loc de promenadă, priveliște superbă, băncuțe sub palmieri, artizanat pe alese și super spectacol de flamenco pe care l-am prins încă de la început. Tot în partea de sus se află și casa în care a locuit Gaudí. Atâtea emoții într-un singur loc … dar v-am pregătit un filmuleț excelent ca să înțelegeți perfect descrierea mea. Filmulețul îl puteți vedea aici, pe pagina de facebook a blogului.

 

DSC_8053 DSC_8155 DSC_8083

                                                                                   Baia lui Gaudí

DSC_8138

Așteptarea a luat sfârșit și-am reușit să ajungem jos, către partea colorată a parcului, locul unde se îmbulzește toată lumea, spre partea de basm, spre clădirile care par a fi din turtă dulce.

Mai întâi am pășit pe terasa întinsă cu nisip fin și cu forme ondulate create din cioburi sparte de faianță, un tip de mozaic numit Trencadís.  Aici, la începutul secoluui XX, au avut loc diferite evenimente ale culturii populare catalane.

Știați că…

banca șerpuită de pe marginea terasei a fost creată special pentru odihnă? În timpul lucrărilor, un muncitor a fost rugat să se așeze pentru a i se lua mulajul corpului într-o poziție confortabilă.

DSC_8172

Sala Hipóstila susține terasa prin 86 de coloane și are un tavan ondulat cu un mozaic multicolor.

DSC_8191 DSC_8193

DSC_8183

DSC_8190

După ce treceți de Sala Hipóstila ajungeți la salamandră, o recunoașteți imediat după mulțimea aflată în jurul ei. Este atracția parcului.

DSC_8205

Întotdeauna m-au fascinat clădirile lui Gaudí, iar acum totul prindea contur. Tot ce ține de Gaudí și ce veți găsi aici în parc pare desprins dintr-o altă dimensiune. Decorul este unic, cum nu mai există în lume.

DSC_8221 DSC_8231DSC_8214 DSC_8226 DSC_8228 DSC_8230

Cum ajungeți acolo?

  1.  Pe jos de la metrou – aproximativ 20 de minute – Linia verde -L3 Stația Vallcarca/Lesseps
  2.  Tot pe jos de la autobuz – aproximativ 10 minute – Linia H6/32 și 5 minute de la autobuzul 92 și 24
  3.  10 minute mers pe jos de la autobuzul turistic

Cât costă?

Noi, în luna septembrie, am plătit pentru a vizita partea de jos a parcului 8 euro/persoană. Accesul este gratuit pentru partea de sus.

Se plătește intrarea la casa lui Gaudí 5,50 euro/persoană.

Puteți descărca gratuit și aplicația oficială care servește drept ghid, de aici.

Alte curiozități despre Parcul Güell:

  • Parcul Güell a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în 1984.
  • Se întinde pe 17 hectare.
  • În momentul în care Gaudí a preluat proiectul, zona a fost defrișată iar el a ordonat să fie plantată o nouă vegetație mediteraneană specifică terenului. Găsim aici salvie, rozmarin, lavandă, iederă, pini, salcâmi, stejari, eucalipt, palmieri, pruni, smochini și alte specii.
  • Eusebi Güell și Gaudí nu numai că au colaborat dar au fost și prieteni buni.
  • Toate formele coloanelor, clădirilor sau a altor lucruri create de Gaudí sunt inspirate din natură.
  • Se spune că terasa este susținută de 100 de coloane, însă în realitate sunt doar 86.

 

Rezervați-vă jumătate de zi pentru a-l vizita complet, să faceți poze, să ascultați ghidul, să vă relaxați și să vă încărcați cu energia acestui loc. Aici se simte toată esența Barcelonei. Culoare, aromă, muzică, cultură, natură și istorie. Opriți-vă 10 minute pe o bancă și stați în liniște. Simțiți locul. O să vă fie dor.

 

De final, am o întrebare pentru voi: Ce v-a plăcut cel mai mult în Parcul Güell?

 

 

3 Comments on “Sunetul unei dimineți perfecte – Parcul Güell, Barcelona (2)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *