Interviu cu un artist handmade – Evlo

Astăzi o să cunoaștem în primul rând un artist handmade, o mămică extraordinară și foarte creativă care o să ne împărtășească viziunea ei despre produsele lucrate manual, într-o manieră deosebită.

Pe Alina-Mihaela Ganea o găsiți pe pagina sa de facebook Evlo

  1. Prezintă-ne puțin activitatea ta. Despre ce este vorba ?

Am început proiectul EvIo într-o perioadă nu foarte ușoară din punct de vedere financiar. Cu toate că banii “plecau” dar veneau foarte greu, din puțin am reușit să iau materie primă pentru a realiza “ceva” numai să încep să produc. Dar nu știam ce. M-am pus pe google-it și am căutat obiecte scumpe handmade. Așa am descoperit că există pe piață coliere de alăptat și/sau babywearing la niște prețuri foarte mari din punctul meu de vedere. Materialele pe care eu le-am găsit nu erau atât de scumpe și totuși prețul pieței era de zeci de ori mai mare. Nu exagerez. Așa am decis să cumpăr materiale și să încep cu câteva coliere pe care să le dau mult mai ieftin față de ceea ce se găsea la momentul respectiv. După realizarea a 7 coliere diferite, le-am fotografiat și am decis deschiderea unei mici afaceri pe facebook. Astfel a început proiectul EvIo. Numele proiectului vine de la numele fetiței mele, Eveline-Ioana.

  

  1. Este singura ta activitate, mai realizezi și alte obiecte?

Nu, nu este singura mea activitate. Am așteptat o perioadă să văd în ce direcție o ia proiectul.

M-am promovat cum am putut. Dar rezultatele nu apăreau. Am primit o singură comandă în 2 luni. Deci trebuia să fac ceva. Așa că mi-am luat gândul de la coliere și am demarat o nouă activitate, și anume modelajul din pastă polimerică. Mai nou, am descoperit că-mi place mult să cos la mașină, și am început să realizez pernuțe. Proiectul pernuțelor este la început.

  

  1. Ce fel de materiale folosești ?

Pentru coliere folosesc mărgele din lemn și mărgele din plastic de diferite forme, culori și mărimi, șnur de bumbac.

Pentru modelaj (litere, magneți de frigider, nasturi, mărturii) folosesc pastă polimerică (fimo, cernit, sculpey).

Pentru pernuțe folosesc materiale textile și umplutură hipoalergenică.

  

  1. Prin ce se deosebesc colierele de alăptat de celelalte coliere obișnuite?

În primul rând colierele de alăptat sunt mari. Scopul lor este să țină copilul concentrat cu privirea către mamă atunci când sunt alăptați. Sau să-i țină ocupați atunci când sunt purtați și se plictisesc. Se folosesc mărgele mari de diferite forme, culori, texturi (nu se folosește metalul, fiind un material foarte dur și toxic pentru cei mici), pentru a le stimula simțul tactil și vizual. Din punctul meu de vedere, colierele pentru alăptat pot fi folosite ca și coliere obișnuite, adaptate la o ținută corespunzătoare, invers însă nu (decât dacă îndeplinesc anumite condiții).

  

  1. Care sunt preţurile pe piaţa românească pentru asemenea produse? Crezi că este o activitate care îţi poate aduce profit?

 

Pe piața românească prețurile încep (cel puțin din ce am văzut eu pe site-uri de prestigiu) de la 60-70 lei și ajung până la peste 200 lei. Mie personal mi se par niște prețuri foarte mari. Exagerate chiar. Însă fiecare își cuantifică munca și materialele băgate în ceea ce realizează așa cum consideră.

Ca orice începător, am crezut că voi avea succes cu aceste coliere. Surprinzător, succesul văd că vine prin celelalte activități și astfel, află lumea și despre coliere. Da, încă cred că poate fi o afacere profitabilă.

  

  1. Prin ce metodă îți promovezi produsele?

 Prin facebook. Cred că în prezent este cea mai mare platformă online prin care poți promova orice proiect.

  

  1. Ce sfaturi ai da unei mame care se gândește să înceapă o afacere de acasă, așa cum ai făcut tu?

Și eu sunt la început. În primul rând e nevoie de răbdare pentru a face față atât rolului de mic afacerist cât și rolului de mamă. În al doilea rând e nevoie de ajutor. Oricare ar fi el. Eu personal recunosc că fără ajutorul soțului și al părinților mei nu aș fi reușit să mă apuc de nimic. În al treilea rând este nevoie de spirit organizatoric și seriozitate. Ai timp-limită în care trebuie să termini comanda. Și trebuie să te încadrezi în timpul pe care îl aloci fiecărei comenzi. În al patrulea rând este nevoie de dăruire. Eu, fiecare lucru pe care îl realizez, îl realizez cu drag. Niciun obiect nu este identic cu altul. În handmade mereu există un “ceva” cât de mic care face diferența. Și în al cincilea rând (dar nu cel din urmă) este nevoie de inovație și imaginație.

  

  1. Ce mesaj ai pentru toți artizanii la început de drum? De ce ar trebui să țină cont?

Toți cei aflați la început de drum (ca și mine de altfel) ar trebui să aibă foarte mare încredere în ceea ce-și propun. Fără încredere în propriile forțe nu poți realiza nimic. Ascultați-vă instinctul și urmați-l. Nu ascultați de cei din jur care vă descurajează. Asta este baza: încrederea în sine.

 

Alina Mihaela Ganea lucrează cu multă atenție, cu multă dăruire și din mâinile sale ies lucruri deosebite. Face lucruri adorabile, nu-i așa?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *